houd je huis droog met een droogloopmat

 

In de herfst worden de dagen niet alleen korter, maar valt er ook vaker regen. Dat vraagt om wat aanpassingen in en om huis, zodat alles netjes en comfortabel blijft. Een droogloopmat kan je hier goed bij helpen.

Wat is een droogloopmat?

Een droogloopmat is speciaal bedoeld om de entree naar je huis droog te houden. Vooral in de nattere seizoenen herfst en winter komt het vaak voor dat je met natte schoenen en een nat pakt het huis binnenstapt. Om te voorkomen dat je hal nat wordt, of een mooie houten vloer beschadigd raakt door het water van je schoenen, kan je een droogloopmat neerleggen bij de deur.

Droogloopmatten zijn gemaakt van stoffen die in korte tijd veel vocht kunnen opnemen. Ook zorgt het materiaal van droogloopmatten ervoor dat de natte mat snel opdroogt en niet gaat stinken. Vaak zijn deze matten gemaakt van polyamide, katoen, nylon of polyester. Voor de onderkant van de mat wordt rubber gebruikt. Dit materiaal zorgt ervoor dat de mat goed blijft liggen.

Wat zijn de voordelen van een droogloopmat?

Door het gebruik van een droogloopmat voorkom je schade aan je vloeren. Doordat je je vloer droog houdt, gaat de vloer langer mee. Ook voorkomt een droogloopmat het ontstaan van vieze geurtjes in een hal waar men vaak binnenkomt met natte schoenen. Een droogloopmat heeft een strakke en nette uitstraling, en zorgt voor een warme entree bij jou thuis of in een professionele omgeving.

Droogloopmatten zijn makkelijk te onderhouden door middel van het regelmatig stofzuigen van de mat. Daarnaast is het aan te raden om de mat af en toe te wassen. Afhankelijk van het type mat kun je deze in de wasmachine wassen, of met een sopje in lauw water. Hiermee verwijder je stof en modder dat door de mat is opgenomen. Hardnekkige vlekken kun je eventueel verwijderen door het gebruik van groene zeep.

Wat voor soorten droogloopmatten zijn er?

Droogloopmatten zijn binnen te gebruiken, en in bepaalde gevallen ook buiten. Hiervoor dient de mat wel op een droge plek te liggen, bijvoorbeeld onder een afdak. Droogloopmatten zijn er in veel verschillende maten. Een aantal bekende standaard maten zijn:
- 40 x 60 cm;
- 50 x 80 cm;
- 60 x 90 cm;
- 90 x 150 cm
- 100 x 150 cm;
- 115 x 180 cm;
- 150 x 300 cm.

Heb je een droogloopmat nodig met een niet-standaard maat? Dan kan er een mat speciaal voor je op maat worden gemaakt, helemaal naar jouw wensen.

De kleur van een droogloopmat is vaak vrij donker, zodat vuil er niet goed op te zien is. Droogloopmatten zijn verkrijgbaar in het zwart, antraciet, grijs, blauw, rood, taupe, bruin en graniet. Er is dus altijd een kleur die ook in jouw interieur past.

Kwalitatief goede droogloopmatten hebben een absorberend vermogen van wel 8 liter vloeistof per vierkante meter mat. Dit is niet voor elke mat noodzakelijk, omdat niet elke mat even intensief gebruikt wordt. Hierbij geldt dus: hoe intenser het gebruik, hoe meer liter de mat moet kunnen opnemen. Over het algemeen nemen de matten voor gebruik in eigen huis vaak ongeveer zo’n 2,5 liter water op. De hoogte van de pool varieert vaak tussen de 3 en 7 millimeter.

Waar moet ik om denken als ik een droogloopmat wil kopen?

Overweeg je om een droogloopmat te kopen? Bedenk dan goed waar je deze neer wil leggen. Waar kom je het meest vaak je huis of kantoor binnen met natte schoenen? Ga hierbij ook na of de mat intensief gebruikt wordt of niet. Bij thuisgebruik zal de mat niet zo vaak gebruikt worden, maximaal een paar keer op een dag. Bij professioneel gebruik, bijvoorbeeld in een druk kantoorgebouw of in de horeca, zal de mat intensiever belast worden. Dan is het verstandig om voor een mat te kiezen van hoge kwaliteit voor de langste levensduur.

Vervolgens bepaal je de gewenste afmeting van de mat. Meet hiervoor de plek op waar je de mat wil leggen. Bekijk vervolgens of je met deze afmetingen voor een standaard mat kiest, of voor een op maat gemaakte droogloopmat. Maatwerk droogloopmatten kunnen vaak letterlijk tot op de millimeter passend worden gemaakt; ideaal dus! Op basis van de rest van je interieur, zoals de kleur van de muren, de vloerbekleding of de accessoires, kan je een bijpassende kleur van de mat kiezen.

Je kan de droogloopmat voor een optimaal resultaat ook combineren met een schoonloopmat. De schoonloopmat zorgt ervoor dat vuil van de schoenen wordt gehaald, waarna de droogloopmat ervoor zorgt dat schoenen droog worden. Zo beperk je eventuele schade en extra schoonmaakwerk van de vloer tot een minimum.