buitenmat

 

Als je een deurmat buiten neer wil gaan leggen, dan is het belangrijk dat deze deurmat ook echt geschikt is als buitenmat. Let er dus bij de aanschaf van een buitenmat op, dat deze geschikt is voor buitengebruik. Om het hardnekkig vuil buiten te houden is het verstandig om een goede buitenmat te kopen. Een goede buitenmat heeft een goed schraapvermogen en zorgt ervoor dat het vuil gemakkelijk van de schoenzolen geveegd wordt en in de buitenmat verdwijnt. Een goede buitenmat is daarnaast bestand tegen weer en wind.

 

Eigenschappen van een buitenmat?

Een buitenmat “schraapt” het vuil optimaal van de schoenzolen en daarnaast heeft een buitenmat een open structuur zonder afwerking aan de onderzijde, waardoor het regenwater goed wordt afgevoerd en het vuil door de buitenmat heen op de ondergrond valt. Je hoeft dan alleen af en toe de buitenmat te verwijderen en het vuil even weg te vegen.

 

Functioneel én mooi

Een buitenmat werd voorheen hoofdzakelijk aangeschaft om de voeten op te vegen en daarmee het vuil buiten te houden, maar tegenwoordig moet een buitenmat ook nog goed passen bij het interieur en exterieur van de woning. Een buitenmat kan een goede aanvulling zijn op de deurmat die binnen ligt, want waarom zou je vuil en vocht eerst binnen laten, om het daar pas tegen te houden? Een buitenmat moet tegenwoordig dus functioneel én mooi zijn. 

 

Voordeel van een buitenmat

Het grote voordeel van een buitenmat is dat het meeste vuil buiten de deur blijft. Door een buitenmat voor de deur te leggen wordt al het grove vuil buiten van de schoenzolen verwijderd en wordt dit dus niet allemaal mee naar binnen genomen. Ook in de winter wanneer er bijvoorbeeld sneeuw ligt, wil je dit niet mee naar binnen lopen. Als je dan geen buitenmat voor de deur hebt liggen, zal de binnenmat heel snel verzadigd en vervuild raken, waardoor vuil en vocht je kostbare vloer beschadigt. Dus wil je graag een schone onbeschadigde vloer houden, dan is een buitenmat noodzakelijk.

 

Buitenmat gecombineerd met binnenmat

Een buitenmat schraapt de schoenen goed schoon, maar is niet ontworpen om de schoenzolen ook te drogen. Daarom wordt een buitenmat meestal gecombineerd met een droogloopmat die binnen ligt. Op die manier komt iedereen met schone én droge schoenen binnen en blijft jouw vloer er netjes bij liggen.

 

Het onderhoud van een buitenmat

Een buitenmat houdt het meeste vocht en vuil buiten. Dit zorgt er dus wel voor dat de buitenmat zelf ook redelijk snel vies wordt. Wanneer een buitenmat vervolgens niet goed onderhouden wordt, dan zal de mat onnodig snel slijten en zal het vuil alsnog mee naar binnen genomen worden. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Zeker voor een buitenmat is het van groot belang dat deze regelmatig wordt schoongemaakt.

 

De borstelmat

Een borstelmat is uitermate geschikt als buitenmat. De zwarte, harde borstels zorgen ervoor dat zelfs het meest hardnekkige vuil onder de schoenen wordt weggeschraapt en bewaard blijft tussen de borstels. Deze buitenmat is slijtvast en heeft daardoor een zeer lange levensduur. Ook een voordeel van een borstelmat als buitenmat, is dat deze ook geschikt is voor ongelijke ondergronden. De grond waarop je deze buitenmat neerlegt, hoeft dus niet beslist helemaal egaal te zijn.

 

De rubbermat

Deurmatten van rubber zijn erg populair. Rubber is weerbestendig, slijtvast en duurzaam. Zon, vrieskou of regen hebben dan ook geen enkele invloed op de levensduur. Je kunt deze mat dus ook probleemloos in de winter buiten laten liggen. Een rubberen deurmat schraapt het vuil van je schoenzolen af waarna het vuil op de ondergrond terecht komt. Rubber matten zijn anti slip, gemakkelijk schoon te maken en super stevig. Je maakt de rubberen mat schoon door deze uit te kloppen of af te spoelen met water. Rubber is daarnaast een relatief goedkoop materiaal en biedt dus een voordelige oplossing om je entree netjes en schoon te houden.

 

De curly mat

Met een curly buitenmat veeg je eenvoudig je schoenen schoon voordat je in huis stapt. Dankzij de structuur van open lussen heeft deze buitenmat een zeer hoog schraapvermogen, waardoor vuil gemakkelijk van het schoeisel wordt verwijderd. Deze buitenmat gaat jarenlang mee en door de fijne structuur van het materiaal voelt deze mat heel zacht aan. Een gevoel van een warm welkom bij de deur.

 

Conclusie

Met een goede buitenmat verleng je de levensduur van je vloer, omdat het voorkomt dat je zand en steentjes meeneemt naar binnen. Het is dus een essentieel onderdeel voor het behoud van een mooie vloer.