droogloopmat vs schoonloopmat

 

Zoek je een premium deurmat die vocht en vuil buiten de deur houdt? Dan is de aankoop van een goede deurmat belangrijk. Deurmatten zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Je kiest bijvoorbeeld uit een schoonloopmat of een droogloopmat. Wat is het verschil tussen deze twee deurmatten en welke mat kies je voor de entree van je huis, winkel of kantoor?

Wat is een schoonloopmat?

Een schoonloopmat reinigt de zolen van je schoenen. De mat is namelijk een kei in het verwijderen van vuil. Dankzij kunststofvezels verwijdert een schoonloopmat zonder enige moeite zand, steentjes en andere viezigheid. Zelfs de groeven in het profiel van je schoenen worden schoongeborsteld. Daarom is de schoonloopmat een aanwinst wanneer je iets wenst te doen aan vieze voetafdrukken in je huis, winkel of kantoor. Vuil blijft achter in de mat en jij bent zeker van schone vloeren. Ligt er veel viezigheid op de mat? De deurmat klop je eenvoudig uit, maar het vuil is ook eenvoudig te verwijderen met de stofzuiger.

Wat is de functie van een droogloopmat?

Een droogloopmat heeft een andere functie dan de schoonloopmat. De droogloopmat droogt je schoenzolen als een handdoek af. Dit komt door de zachte katoenvezels zodat het vocht achterblijft in de mat en er niemand met natte schoenen een ruimte binnenstormt. De droogloopmat absorbeert tot wel acht liter vocht per vierkante meter. Een bijkomend voordeel van de droogloopmat is dat het soms ook vuil en viezigheid van je schoenen verwijdert. Dit betekent dat je minder tijd kwijt bent aan dweilen en andere schoonmaakactiviteiten.

Wanneer kies je voor een schoonloop- of droogloopmat?

Het is belangrijk om de keuze van een mat af te stemmen op de ruimte waar je de mat gebruikt. Is vuil de grootste boosdoener in een bepaalde omgeving? Dan kies je natuurlijk voor een schoonloopmat. De schoonloopmat kom je veel tegen bij kantoren en bedrijven, maar je ziet deze deurmat ook veelvuldig bij gezinnen met opgroeiende kinderen die graag in de zandbak spelen.
De droogloopmat is een mat die je voornamelijk binnen tegenkomt. Je legt de droogloopmat direct achter de deur bij de keuken of hal, want anders heb je alsnog last van nattigheid in huis. Deze deurmat komt ook in kantoren goed van pas, want gladde vloeren leiden soms tot ongelukken en dit is te voorkomen met een droogloopmat.
Kortom: stem de aankoop van een deurmat af op het doel wat je voor ogen hebt.

Wat is het verschil in materiaal, werking en eigenschappen?

De schoonloopmat bestaat veelal uit nylon- en kunststofvezels, terwijl de droogloopmat vaak wordt samengesteld uit katoen. Dit materiaal heeft namelijk een perfecte vochtopname en verwerkt veel vocht afkomstig uit schoenen. Verder zijn er ook droogloopmatten verkrijgbaar die worden gemaakt van polyester en microvezels. De belangrijkste functie van een droogloopmat is om je schoenzolen vochtvrij te maken, terwijl de schoonloopmat als doel heeft om vuil en viezigheid onder je schoenzolen te verwijderen. Wel hebben de matten als gemeenschappelijk doel om een bepaalde ruimte schoon te houden.

Combineer een schoonloopmat met een droogloopmat

Naast twee losse matten kan je een schoonloopmat en droogloopmat ook met elkaar combineren. Op die manier ben je altijd zeker van een schone en droge entree. Het is helemaal mooi wanneer je de maat ook op maat kan laten maken voor je woning of bedrijf. Weet je niet zeker welke deurmat binnen het meest geschikt is voor je entree? Laat je vooral informeren en adviseren door een specialist en selecteer vervolgens een schoonloopmat of droogloopmat naar keuze.

Tips bij de aankoop van een deurmat

Is voor jou duidelijk welke soort deurmat het wordt? Neem onderstaande suggesties mee bij de aankoop van een schoonloopmat of droogloopmat:

- Bestel altijd een deurmat met correcte afmetingen. Lengte, breedte en dikte zijn allemaal van belang. Vaak is een mat probleemloos op maat te snijden door de verkopende partij.
- Naast een aantrekkelijke prijs is ook kwaliteit belangrijk, want een deurmat gaat bij voorkeur heel wat jaren mee.
- Kies altijd voor een mat die past bij het gebruiksdoel.
- Koop je een deurmat voor je winkel of onderneming? Overweeg dan om je logo in de schoonloopmat of droogloopmat te verwerken.

Vind de juiste deurmat voor je woning of bedrijf

Ben je op zoek naar een geschikte deurmat voor de keuken, hal of de entree van je bedrijf? Ga voor een schoonloopmat of droogloopmat die perfect aansluit op je wensen. Op die manier beleef je er langere tijd plezier aan. Want welke deurmat het uiteindelijk ook wordt, je bent te allen tijde zeker van een schone of droge entree. Dit voorkomt heel wat schoonmaakwerkzaamheden en ook gasten voelen zich meer op hun gemak in je woning of kantoorpand!