verschil tussen droogloopmat en schoonloopmat

 

Met een deurmat zorg je ervoor dat jouw woning altijd schoon en netjes blijft. Er zijn talloze matten verkrijgbaar die geschikt zijn voor in je deuropening, zoals droogloopmatten en schoonloopmatten. Misschien vraag je jezelf af: wat is eigenlijk het verschil tussen een droogloopmat en een schoonloopmat? Het onderscheid tussen deze twee deurmatten is niet altijd even duidelijk, terwijl ze allebei een totaal andere functie hebben. Hier lees je precies wat de verschillende functies van deze twee matten zijn.


De droogloopmat

De naam zegt het natuurlijk al: een droogloopmat is gemaakt om je schoenen mee af te drogen. De meeste droogloopmatten worden dan ook gemaakt van materialen die ontzettend goed zijn in het absorberen van vocht. Hierbij kan je denken aan katoen, maar ook aan polyamide. Zodra je met natte schoenen over deze matten loopt, zullen ze het vocht van je schoenen absorberen. Hierdoor houd je de vloeren in je woning droog en zal je huis meteen schoner ogen. Waar een schoonloopmat vooral gemaakt is voor het verwijderen van vuil, zorg je er met een droogloopmat juist voor dat er geen vocht in je huis komt.


De schoonloopmat

Zand, modder of zelfs kleine takjes in huis: niemand wordt er blij van. Je houdt al deze dingen buitenshuis met behulp van een schoonloopmat. Deze matten zijn ruwer dan een droogloopmat, waardoor ze in staat zijn om al het vuil uit je schoenen te halen. Meestal zijn schoonloopmatten voorzien van grove borstels die makkelijk in het profiel van je zolen komen. De matten worden van allerlei verschillende materialen gemaakt. Zo is het mogelijk om een exemplaar te kopen van kokosvezels, nylon en zelfs rubber. Over het algemeen geldt wel: des te grover de deurmat, des te slechter deze vocht absorbeert. Daarom is de combinatie van een schoonloopmat en droogloopmat zo populair.

 


Een schoonloopmat en droogloopmat combineren

Wil je zeker weten dat er geen vuil in je woning komt? Dan is het goed om zowel een droogloopmat als een schoonloopmat aan te schaffen. Deze deurmatten vullen elkaar namelijk perfect aan. Gebruik in de winterperiode de droogloopmat en in de zomer periode de droogloopmat.

 

De juiste deurmatten voor in huis

Wil je graag een droogloopmat of schoonloopmat kopen? Dan heb je meer dan genoeg keuze. Je bepaalt niet alleen het materiaal van de mat, maar ook de kleur en het formaat. Ga voor een extra grote schoonloopmat in de breedte van je hal of houdt het simpel met een kleiner formaat. Wil je graag een deurmat kopen die niet zo opvalt? Ga dan voor een exemplaar dat aansluit op de kleur van je vloer, zoals beige, bruin of grijs. Natuurlijk zijn er ook genoeg schoonloopmatten en droogloopmatten te koop met een opvallend kleurtje, zodat je je voeten veegt in stijl.