waarom een droogloopmat

 

In ons kikkerlandje wil het nog weleens regenen. Het gebeurt dan ook vaak dat vocht mee naar binnen gelopen wordt met een natte en vieze vloer als gevolg. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten en een droogloopmat biedt dan uitkomst. Deze mat neemt namelijk het vocht van je schoenen op en zorgt ervoor dat je vloer droog blijft, handig toch? Wil je meer weten over de droogloopmat en de voordelen ervan? Lees dan zeker even verder!

 

Wat zijn de voordelen van een droogloopmat?

Een droogloopmat kom je op verschillende plekken tegen. Meestal vind je hem in de hal bij de voordeur van een huis. Maar ook de keuken is een praktische plek als er regelmatig mensen bij de achterdeur van je woning binnenkomen. Ook bij de entree van een winkel of bij de doorgang van een garage naar de showroom komt een droogloopmat goed van pas. Maar wat is nu de functie van deze mat? Om te beginnen kunnen je gasten hun schoenen goed droogvegen als ze binnenkomen. Het pluspunt hiervan is dat vocht op de mat achterblijft, zodat je vloer schoon en droog blijft. Wist je trouwens dat de droogloopmat een absorptievermogen van zo’n acht liter per vierkante meter heeft? Dat scheelt een hoop nattigheid in je huis of in de zaak. Daarnaast hoef je je vloer minder vaak schoon te maken en wie wil dat nu niet? Je houdt hierdoor tevens de schoonmaakkosten laag. Tot slot zorgt de voetveger eveneens voor meer veiligheid, doordat hij vocht opneemt en de vloer droog blijft. De kans op uitglijden wordt daardoor immers een stuk kleiner.

 

Welke soorten droogloopmatten zijn er?

Ga je kijken naar de diverse typen droogloopmatten en hun eigenschappen, dan zul je ontdekken dat er een breed assortiment is. Als je op zoek bent naar een specifiek formaat, is de op maat gemaakte mat een prima optie. Maakt de grootte niet zoveel uit, dan kun je ook voor het standaardformaat droogloopmat gaan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een exemplaar van 40x60 cm, 60x80 cm, 90x150 cm of 120x180 cm, maar ook de maten 80x100 cm of 100x150 cm zijn mogelijk. Verder zijn ze beschikbaar in verschillende diktes, waaronder 6, 7, 9 en 10 mm. Ook een rubberen stootrand behoort tot de mogelijkheden en zorgt voor een mooie afwerking. De matten zijn overigens verkrijgbaar in polyester en katoen en je hebt de keuze uit meerdere kleuren, zoals zwart, bruin, grijs, graniet, lichtbeige, turquoise of rood. Zo kies je precies de mat die bij je inrichting past! Je kan natuurlijk ook kiezen voor een droogloopmat op maat.

 

Heeft je droogloopmat onderhoud nodig?

Omdat een droogloopmat snel vies kan worden, is het belangrijk om hem goed schoon te houden. Dus ja, het is verstandig om je droogloopmat af en toe aan een schoonmaakbeurt te onderwerpen. Hierdoor kan de mat optimaal zijn functie blijven vervullen. Maar hoe doe je dit nu? Allereerst verwijder je het ergste vuil met de stofzuiger. Daarnaast haal je vlekken eenvoudig met water en zeep of een beetje wasmiddel weg. Een extra handigheidje van dit type vloerbelegging is bovendien dat je hem in de wasmachine kunt doen. Vervolgens aan de waslijn laten drogen of in de droger gooien en klaar is kees. Mocht de mat te groot zijn voor je wasmachine, dan kun je ook even bij een wasserette of stomerij langsgaan. Zo geniet je snel weer van een schone en frisse mat die uitstekend al het vocht opneemt!