verschillende soorten deurmatten

 

Zodra je een huis binnenkomt is het eerste waar je voeten op terecht komen de deurmat. Dit is een belangrijk onderdeel van binnenkomst, je wilt natuurlijk dat je gasten zich welkom voelen en een fijne binnenkomst ervaren. Er zijn veel verschillende modellen en soorten deurmatten te vinden. Het is de moeite waard om te kijken naar de verschillen, zodat jij een keuze naar wens maakt! Welke soorten er zijn kan je hieronder lezen:

 

Schoonloopmatten

Het zal je niet verbazen dat deze mat uitstekend zijn werk doen in het schoonmaken van de voetzool van schoenen. Een schoonloopmat is gemaakt van synthetisch materiaal zoals nylon, dit zorgt voor zijn schoonmaakfunctie. Viezigheid dat een schoen van buiten heeft meegenomen komt eenvoudig van de voetzool af door deze mat. Deze mat is ideaal voor mensen die vaak in de tuin werken, zodat al het zand er ander vuil niet door het hele huis verspreid wordt. Ook op het platteland is dit een ideale optie. Deze mat neemt alleen wel minder water op dan een droogloopmat.

schoonloopmat

 

Droogloopmatten

Ook deze naam verklapt de functie van de deurmat al; de mat is goed in het opnemen van water. Een droogloopmat is gemaakt van katoen, wat water lang kan vasthouden. Er zijn enorm veel kleuren en maten beschikbaar van deze deurmat. In Nederland is deze mat erg populair, onder andere door onze vele regenachtige dagen. De mat voorkomt een gevaarlijke gladheid in huis en aantasting van je vloer. Je ziet deze deurmat ook vaak terug in kantoorgebouwen en andere openbare gebouwen waar veel mensen binnenkomen. De droogloopmat heeft een fijne anti-slipwerking aan de onderkant, zodat de mat minder snel gaat glijden. Sommige varianten van de droogloopmat zijn tevens uitwasbaar.

 

Kokosmatten

Kokosmatten worden gemaakt van de vezels die aan de buitenzijde van een kokosnoot zitten. Er zitten veel voordelen aan een kokosmat. Zo zijn deze door de vezels geluiddempend en zijn ze schimmel- en rotbestendig. Hiernaast neemt kokos ook veel vocht op. De matten zijn gemaakt uit volledige natuurlijke grondstoffen. Zo ben je ook nog goed bezig voor het milieu! De meeste kokosmatten zijn wat dikker, waardoor deze vaak in een matput gelegd wordt; dit voorkomt een struikelpartij over de mat heen. Er zijn kokosmatten in verschillende kleuren en maten, tevens kunnen sommige kokosmatten ook buiten gebruikt worden.

 

Borstelmatten

Een andere deurmat is de borstelmat. Deze deurmat is de beste vuilverwijderaar van de deurmatten. Dit komt natuurlijk door de harde borstels die op de mat zitten. Deze borstels schrapen het vuil van je voetzool, waardoor het grove vuil van de schoen wordt gehaald. Het unieke aan deze deurmat is dat hij buiten ligt, zodat het vuil daar al achterblijft! Een borstelmat neemt alleen nauwelijks water op, daarom is het raadzaam om deze mat te combineren met een binnenmat die dat wel doet. Zo zorg je dat het vuil buiten blijft en het water binnen wordt geabsorbeerd, waardoor je uiteindelijk schoon en droog je huis binnenkomt!