deurmat binnen

 

Er kan wel met zekerheid worden gezegd dat deurmatten voor binnen een essentieel onderdeel zijn van een schoon huishouden. Eem deurmat binnen zijn speciaal ontworpen om binnenshuis (of binnen een kantoor) te gebruiken. Je zal ze vaak zien bij de ingang van een huis, bij de keuken, bij de schuur of de tuin, in of voor de badkamer of bij de slaapkamer. We denken daar misschien niet dagelijks over na, maar zonder deurmatten wordt het toch wel heel vervelend om je huis (lang) schoon te houden. Ze zijn ontzettend praktisch in het ervoor zorgen dat je huis (of kantoor) netjes en hygiënisch blijft.

 

Deurmat binnen

Over het algemeen kan gezegd worden dat deurmatten voor binnen grote voordelen hebben. Zoals hiervoor genoemd, hebben ze het doel je huis lekker fris, droog en schoon te houden. Meer specifiek geldt dat deurmatten voor binnen heel erg handig zijn als het regent. Op die manier kunnen mensen hun natte en modderige schoenen afvegen aan de deurmat, en wordt het huis niet vies. Sommige deurmatten hebben ook antibacteriële eigenschappen, waardoor ze een net extra speciale bijdrage kunnen leveren aan het schoonhouden van je huis.
Andere voordelen bij het gebruik van een deurmat zijn dat door het voorkomen dat het binnen glad wordt door natte schoenen, het je huis ook veiliger maakt doordat het risico op uitglijden wordt verminderd. Ook kan een deurmat voorkomen dat je waterschade krijgt op je, bijvoorbeeld, houten vloer. Het gebruik van deurmatten voor binnen is dus erg aan te raden.

 

Welke soort mat kies je? Schoonloopmat of droogloopmat?

Deurmatten voor binnen heb je in alle soorten en maten, en met verschillende soorten eigenschappen. Zo heb je kokosmatten, schoonloopmatten, droogloopmatten, spaghettimatten, ent. Je hebt ze ook met tekeningen of grappige (of minder grappige) teksten er op, of juist in een effen kleur. Voor welke optie je gaat, hangt natuurlijk helemaal af van jouw persoonlijke behoeften.

Een spaghettimat is multi-inzetbaar. De mat ontleent haar naam aan het feit dat deze bestaat uit duizenden kleine sliertjes, net als spaghetti dus. Ze zijn erg geliefd omdat ze een flinke reinigende werking hebben. Die duizenden sliertjes zijn heel goed in het vuil van schoenen halen. Een spaghettimat is stevig van structuur en veert een beetje als je er op loopt. Je ziet ze ook wel eens bij veel bezochte bedrijven, waaronder bioscopen en supermarkten, voor de deur liggen.

Een kokosmat voelt qua look een beetje als de klassieke deurmat. De kokosmat bestaat uit vezels van de buitenzijde van een kokosnoot. Deze vezels hebben de prettige eigenschap dat ze schimmel- en rotbestendig zijn. Dat is wel zo fijn als de mat geregeld nat wordt. De mat schraapt het vuil perfect van je schoenen af dankzij haar harde kokosvezels die ruw omhoog blijven staan.

De schoonloopmat is, je vermoedt het gezien de naam al, echt gemaakt om vuil buiten de deur te houden. En dat doet ie, door zijn sterk schrapende werking, heel erg goed. Deze matten hebben meestal een ruw oppervlak van vezels die het vuil van de zolen van je schoenen afborstelen en vasthouden. Een belangrijk punt is dat deze mat niet bij uitstek geschikt is om vocht op te nemen, daarvoor moet je toch echt een droogloopmat hebben.

 

De droogloopmat is een andere erg populaire optie. Hij is net al kort benoemd, maar het fijnste kenmerk van deze mat is toch wel dat deze echt is ontworpen om vocht op te nemen. Een droogloopmat kan soms tot wel 5 liter per m2 aan vocht opnemen. Deze matten zijn meestal gemaakt van microvezels of katoen die vocht opnemen en vasthouden, waardoor je vloeren droog blijven en voorkomen wordt dat water of sneeuw zich ophopen. In de regel is een droogloopmat echt alleen geschikt als binnen deurmat. Het grote verschil tussen droogloopmatten en schoonloopmatten is dus echt de vochtopname; droogloopmatten nemen meer vocht op dan schoonloopmatten, alleen nemen zij helaas wel minder vuil op dan een schoonloopmat.

 

Keuzestress?

Als je niet kan kiezen, kan je overigens ook voor een combinatiemat gaan, die het beste van beide werelden heeft wat betreft de schoonloopmat en de droogloopmat.

 

Overigens kan je deurmatten voor binnen ook op maat laten maken, zodat de deurmat compleet aansluit bij jouw specifieke voordelen. Dat is fijn als je bijvoorbeeld een kleine of juist een hele grote gang hebt. Een deurmat op maat zorgt ervoor dat de mat het hele gebied bedekt waar vuil door schoenen binnen kan komen. Ook ziet een op maat gemaakte deurmat er iets strakker uit dan een mat die misschien net niet lekker past. Een ander voordeel is dat je met een deurmat op maat de kleuren, ontwerpen en materialen kan kiezen die passen bij jouw persoonlijke smaak en behoeften. Je kan er dan ook gelijk voor kiezen antislip-eigenschappen, aan toe te voegen, wat zorgt voor wat extra veiligheid.

 

Een algemene tip is om je deurmat voor binnen regelmatig schoon te maken om er zo voor te zorgen dat deze effectief blijft werken, en je vuil niet gaat verspreiden. Je kunt je deurmat stofzuigen, uitkloppen of soms zelfs wassen (check dan wel even de instructies van de fabrikant). Door je deurmat regelmatig schoon te maken, blijft deze langer meegaan en blijft je huis schoner en veiliger.

Kortom, er zijn ontzettend veel opties als je voor een deurmat voor binnen wil gaan. Laat je goed informeren om er achter te komen wat bij jouw specifieke behoeften past!